Česká republika se může pochlubit nejen krásnými historickými památkami a úchvatnou přírodou, ale i chutnou a rozmanitou kuchyní. Pokud tedy hledáte nové gastronomické zážitky, neváhejte a vydejte se na cestu po české kuchyni.
Česká klasika a regionální speciality
V české kuchyni určitě nesmí chybět klasická bramborová polévka se smetanou a uzeným masem, smažený sýr nebo guláš. Tyto pokrmy se najdou na jídelníčku mnoha restaurací a hospod po celé zemi. Každá část České republiky má však i své regionální speciality. Například v jižních Čechách se podává řízek z jesetera nebo kapra, v Českém ráji jsou to smažené hořické trubičky a v Krkonoších zase kuba. Určitě se ale vyplatí ochutnat i piva z místních pivovarů – světlá, tmavá, ale i tradiční nealkoholická Kofola.
Trendy v gastronomii a moderní podniky
Česká gastronomická scéna se ale nezastavila u tradičních jídel. Mnoho šéfkuchařů experimentuje s novými technologiemi a ingrediencemi, a tak se objevují i moderní podniky, které nabízí inovativní pokrmy. Například restaurace Field nebo Alcron, které drží Michelin hvězdu, nabízejí degustační menu, kde si můžete vychutnat originální pojetí klasických chodů.
Pochoutky pro sladkou duši
A co sladké? Naše kuchyně nabízí mnoho pochoutek pro ty, kteří mají rádi cukr. Kromě tradičních občerstvení jako jsou trdelníky nebo loutky najdete i české koláče, buchty a ovocné knedlíky. Oblíbenou cukrárnou v Praze je například Café Savoy, které nabízí kromě tradičních dezertů i moderní nápady jako je dezert z pečené mrkve.
Česká republika tedy skrývá mnoho gastronomických pokladů, které stojí za to ochutnat. Ať už zvolíte klasickou vejce na klobáse z pouti, nebo se rozhodnete vyzkoušení něco nového v moderním podniku, určitě na této cestě neprohloupíte!